BRYSTFORSTØRELSE

Brystforstørrelse er en av de vanligste operasjonene innenfor estetisk plastikkirurgi i Norge.

 

Operasjonen innebærer innsetting av et silikonimplantat under brystet, med det formål å få mer volum i brystet. Brystet vil med dette bli mer spenstig og huden i brystet dermed strammere. Implantatet bringer brystvorten fremover og til en liten grad oppover. I tilfelle at brystene er alt for slappe og har altfor mye hud, vil ikke en innsetting av implantater alene være tilstrekkelig. I så fall er det tilrådelig å utføre operativ oppstramming av brystet (se brystløft), og eventuelt legge inn implantater i tillegg. Det kan i noen tilfeller gjøres samtidig, men det kan vise seg nødvendig å gjøre dette i 2 omganger.

 

 

 

Kroppen oppfatter brystimplantatet som et fremmedlegeme og bygger derfor en barriere av eget bindevev rundt det. Barrieren fremstår som kroppens egen naturlige kapsel som holder fremmedlegemet under kontroll. En ukontrollert blødning rundt implantatet eller innføring av bakterier sammen med implantatet kan føre til en kapseldannelse av uønsket grad, gi brystet hardhet og gjøre det ømfintlig. En kraftig kapseldannelse som oppstår i løpet av første 6 månedene etter operasjonen kan nødvendiggjøre en ny operasjon. I dette tilfellet går man samme veien, spalter kapseldannelsen og legger inn implantatet på nytt. Denne behandlingen utfører de fleste klinikkene i Norge uten nye kostnader.


Det er imidlertid vanlig for 5-10 % av pasientene i løpet av 10 år å utvikle en kapseldannelse etter operasjonen i slik grad at det vil kreve utskifting av implantatet. I motsatt tilfelle, uten en kapseldannelse, er det ikke nødvendig med utskifting av implantatene.


De beste kandidatene for brystforstørrelse med bruk av implantater er kvinner som er ferdige med graviditeten. Dersom man imidlertid ønsker en tidligere brystforstørrelse vil implantatene ikke stå i veien for produksjon av melk og amming. Man kan samtidig ikke garantere at formen på brystet man har oppnådd med implantatet vil bli det samme etter graviditeten.


I kjertelvevet til brystet med implantatet er det ved utvendig undersøkelse, eller selvundersøkelse, lettere å kjenne eventuelle forandringer. I tilfelle at det danner seg en kraftig kapsel rundt implantatet kan det imidlertid være vanskelig å gjennomføre en mammografiundersøkelse. I dette tilfelle må man ty til ultralyd eller en MR-undersøkelse.


Valg av størrelse og type implantat er avhengig av pasientenes høyde, vekt, bredde på brystkassen, bredden på skuldre og selvfølgelig størrelsen på selve brystene. Kvaliteten og eventuelt overskuddet av hud er også en viktig faktor. Dette blir bestemt i samråd med kirurgen. Resultatet skal være en proporsjonal, adekvat og naturlig brystforstørrelse. En overdimensjonert brystforstørrelse som kan føre til uønskede medisinske bivirkninger som ryggplager osv., er ikke aktuelt å utføre ved vår klinikk.

Før operasjonen​

Man må ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Blodfortynnende medikamenter må man stoppe med minst 1-2 uker før operasjonen. Dette gjelder alle blodfortynnende preparater, midler mot reumatisme, samt tran og andre tranpreparater. Snakk med din lege om dette før operasjonen, dersom du er usikker. Røyking må opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.

Man skal ikke spise eller drikke minst 6 timer før operasjonen. På operasjonsdagen er det gunstig å dusje på vanlig måte.
Pasienten bør ha med seg en passende sports-BH på operasjonsdagen som kan kjøpes på undertøys- eller sportsbutikk.

All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser 1-2 timer etter operasjon. Man må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene.

I tilfelle at man skal opereres i narkose (intravenøs sedasjon) må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når man skal opereres tidlig, f. ex. fra kl. 08, skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (frokost før kl. 08:00 i tilfelle operasjon fra kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.

Etter operasjonen​

Etter operasjonen, som utføres dagkirurgisk og tar ca. 1.5 - 2 timer, blir man liggende i ca. 1 time før hjemreise. Den som henter pasienten blir bedt om å ta en tur på apoteket for å hente medikamenter (smertestillende og antibiotika) som skal brukes i etterkant av operasjonen.
 

Bandasjen består av 2 lag: Micropore er en brun, 1 cm bred tape som settes rett på såret. Denne tåler dusjing og skal bli liggende frem til kontroll. Den øverste hvite bandasjen er laget av sterile kompresser og flere stykker (5-6) elastisk Mefix-plaster. Denne skal fjernes etter 4-5 dager. Først da kan man dusje hele kroppen. Etter dusjing tar man på BHen igjen.
 

I den første uka etter operasjonen skal man holde seg i ro og ikke løfte armene over skulderhøyde. Det er vanlig å foreta kontroll 10-14 dager etter operasjonen for å sjekke hellingen på såret og formen. I denne perioden skal man bruke BH kontinuerlig. Kirurgen syr såret med en type tråd som løser seg opp i kroppen, derfor blir det ingen sting å fjerne etter operasjonen.


De første tre månedene etter operasjonen skal man bruke sports-BH ved fysisk aktivitet og unngå alle aktiviteter som innebærer risting i overkroppen (f.eks. jogging og ridning).

PRIS BRYSTFORSTØRRELSE: