top of page

BRYSTFORSTØRELSE

Brystforstørrelse er en av de vanligste operasjonene innenfor estetisk plastikkirurgi i Norge.

 

Operasjonen innebærer innsetting av et silikonimplantat under brystet, med det formål å få mer volum i brystet. Brystet vil med dette bli mer spenstig og huden i brystet dermed strammere. Implantatet bringer brystvorten fremover og til en liten grad oppover. I tilfelle at brystene er alt for slappe og har altfor mye hud, vil ikke en innsetting av implantater alene være tilstrekkelig. I så fall er det tilrådelig å utføre operativ oppstramming av brystet og eventuelt legge inn implantater i tillegg. Det kan i noen tilfeller gjøres samtidig, men det kan vise seg nødvendig å gjøre dette i 2 omganger. Se også egen informasjon om brystløft/brystoppstramming.

Les her om de ulike typene implantater vi tilbyr: runde, anatomiske og dråpeformede implantater.

 

 

 

Kroppen oppfatter brystimplantatet som et fremmedlegeme og bygger derfor en barriere av eget bindevev rundt det. Barrieren fremstår som kroppens egen naturlige kapsel som holder fremmedlegemet under kontroll. En ukontrollert blødning rundt implantatet eller innføring av bakterier sammen med implantatet kan føre til en kapseldannelse av uønsket grad, gi brystet hardhet og gjøre det ømfintlig. En kraftig kapseldannelse som oppstår i løpet av første 6 månedene etter operasjonen kan nødvendiggjøre en ny operasjon. I dette tilfellet går man samme veien, spalter kapseldannelsen og legger inn implantatet på nytt. Denne behandlingen utfører de fleste klinikkene i Norge uten nye kostnader.


Det er imidlertid vanlig for 5-10 % av pasientene i løpet av 10 år å utvikle en kapseldannelse etter operasjonen i slik grad at det vil kreve utskifting av implantatet. I motsatt tilfelle, uten en kapseldannelse, er det ikke nødvendig med utskifting av implantatene. I tilfelle at en utvikler kapseldannelse i en grad som krever utskifting av implantatene i løpet av de første tre årene etter operasjonen, utfører vi ved Porsgrunn Plastikkirurgi dette uten nye kostnader.  


De beste kandidatene for brystforstørrelse med bruk av implantater er kvinner som er ferdige med graviditeten. Dersom man imidlertid ønsker en tidligere brystforstørrelse vil implantatene ikke stå i veien for produksjon av melk og amming. Man kan samtidig ikke garantere at formen på brystet man har oppnådd med implantatet vil bli det samme etter graviditeten.


I kjertelvevet til brystet med implantatet er det ved utvendig undersøkelse, eller selvundersøkelse, lettere å kjenne eventuelle forandringer. I tilfelle at det danner seg en kraftig kapsel rundt implantatet kan det imidlertid være vanskelig å gjennomføre en mammografiundersøkelse. I dette tilfelle må man ty til ultralyd eller en MR-undersøkelse.

En hybrid (eller kompositt) brystforstørrelse kan være en god løsning for de som har altfor tynt fettlag øverst på brystene. Det innebærer transplantasjon av eget fettvev som hentes fra nedre del av kroppen eller låret for å forbedre konturene i deler av brystet.


Valg av størrelse og type implantat er avhengig av pasientenes høyde, vekt, bredde på brystkassen, bredden på skuldre og selvfølgelig størrelsen på selve brystene. Kvaliteten og eventuelt overskuddet av hud er også en viktig faktor. Dette blir bestemt i samråd med kirurgen. Resultatet skal være en proporsjonal, adekvat og naturlig brystforstørrelse. En overdimensjonert brystforstørrelse som kan føre til uønskede medisinske bivirkninger som ryggplager osv., er ikke aktuelt å utføre ved vår klinikk.

Vi har et godt utvalg av ulike runde, dråpeformede og anatomiske implantater (med optimal fylling). I en rekke år har vi brukt implantater med høy kvalitet fra Mentor, en globalt markedsledende produsent av brystimplantater, og implantater fra Motiva, som er laget med ny teknologi med tanke på å oppnå riktig fylling og gi brystet naturlig mykhet.

Før operasjonen​:

Man må ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Spør din lege om bruk av medisiner før operasjonen dersom du er usikker. Røyking må opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.

Man skal ikke spise eller drikke minst 6 timer før operasjonen. På operasjonsdagen er det gunstig å dusje på vanlig måte.
Pasienten bør ha med seg en passende sports-BH på operasjonsdagen som kan kjøpes på undertøys- eller sportsbutikk.

All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser 1-2 timer etter operasjon. Man må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene.

I tilfelle at man skal opereres i narkose (intravenøs sedasjon) må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når man skal opereres tidlig, f. ex. fra kl. 08, skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (frokost før kl. 08:00 i tilfelle operasjon fra kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.

Etter operasjonen​:

Etter operasjonen, som utføres dagkirurgisk og tar ca. 1.5 - 2 timer, blir man liggende i ca. 1 time før hjemreise. Den som henter pasienten blir bedt om å ta en tur på apoteket for å hente medikamenter som skal brukes i etterkant av operasjonen.
 

Bandasjen består av 2 lag: Micropore er en brun, 1 cm bred tape som settes rett på såret. Denne tåler dusjing og skal bli liggende frem til kontroll. Den øverste hvite bandasjen er laget av sterile kompresser og flere stykker (5-6) elastisk Mefix-plaster. Denne skal fjernes etter 4-5 dager. Først da kan man dusje hele kroppen. Etter dusjing tas BHen på igjen.
 

I den første uka etter operasjonen skal en holde seg i ro og ikke løfte armene over skulderhøyde. Det er vanlig å foreta kontroll 10-14 dager etter operasjonen for å sjekke hellingen på såret og formen. I denne perioden skal man bruke BH kontinuerlig. Kirurgen syr såret med en type tråd som løser seg opp i kroppen, derfor blir det ingen sting å fjerne etter operasjonen.


De første tre månedene etter operasjonen skal man bruke sports-BH ved fysisk aktivitet og unngå alle aktiviteter som innebærer risting i overkroppen (f.eks. jogging og ridning).

Bivirkninger/potensielle komplikasjoner:

Stramhet og blåmerker er vanlige rett etter operasjonen og pleier å gi seg etter et par uker. Av og til kjenner man ”krepitasjoner” av luftbobler under huden. De forsvinner av seg selv i løpet av en til to uker. Blødningen rundt implantatet kan forekomme sjeldne ganger og krever kirurgisk tilsyn. Infeksjon forekommer meget sjeldent.


Det er nylig funnet en mulig sammenheng mellom brystimplantater og en meget sjelden form for en type lymfekreft eller lymfom, såkalt ALCL. Risikoen er ekstremt liten, men vi ber deg ta kontakt dersom du opplever flere måneder eller noen år etter operasjon hevelse i brystet eller andre reaksjoner som ikke kan relateres til forventet forløp etter operasjon.

PRIS BRYSTFORSTØRRELSE:
bottom of page