top of page

FETTRANSPLANTASJON

Bruk av eget fettvev kan være en god løsning hvis man ønsker et mer varig resultat for å forstørre små lepper, fylle rynker, søkk og furer i ansiktet og halsen, arr etter akner eller skader/operasjoner.

 

Det kan også brukes som en tilleggsprosedyre ved for eksempel ansiktsløft, særlig i de områdene hvor ansiktsløft har dårlig effekt, som for eksempel nasolabiale furer mellom nesen og munnvik, søkk under øyne, dype sinnarynker, "bunny lines" osv.

Forskjellige stoffer har blitt brukt for korreksjon av rynker, dype furer, for tynne lepper, ujevnheter eller søkk i ansiktet og halsområdet, brystet eller andre deler av kroppen. Moderne fillere som inneholder hyaluronsyre har mange fordeler og har i de siste 13-14 år fått utbredt bruk. Effekten forsvinner imidlertid etter 6-9 måneder.

 

En ideell filler skal være lett tilgjengelig, billig, med lang varighet og uten fare for avstøting. Kroppens eget fettvev oppfyller alle disse kravene. Forutsetningen er imidlertid en presis tenkning og god kirurgisk kompetanse.

 

Når fettvevet brukes til å forbedre konturer i ansiktet, hender eller små deformiteter på kroppen for øvrig, bruker man såkalt mikro-teknikk med små kanyler som måler mellom 0.7 og 1-2 millimeter i kaliber.

 

Når man skal transplantere store mengder til brystet, nates eller andre deler av kroppen, bruker man kanyler med større diameter og en annen teknikk (se egen informasjon).

 

Forberedelser hjemme:

 

Pasienten kan ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Spør din lege om bruk av medisiner før operasjonen dersom du er usikker.

All kirurgi ved vår klinikk utføres på dagbasis, som betyr at man reiser 1-2 timer etter operasjon. Man må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene. Røyking må opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.

Operasjonen:

Standardiserte fotografier tas som før- og etterbilder 3-4 måneder etter operasjonen.

 

Fettet tas fra egen kropp gjennom små, 2 millimeter lange stikksår ved hjelp av spesielle kanyler. Dette skjer under lokal bedøvelse og beroligende medisiner, og behandles på en spesiell måte før det injiseres med såkalt mikrokanyle.

 

Det forutsettes at man har områder der man kan hente fett for å flytte det til ønsket område. Mengden av fett er avhengig av volumet i det området man ønsker å korrigere, og det handler stort sett om relativt små mengder fett som man trenger for korreksjon av ansiktet.

 

En del fettransplantater kan forsvinne i løpet av 3-4 måneder etter behandling. Dette er vanlig i forbindelse med fettransplantasjon til kropp, mens i ansiktet pleier imidlertid fettvevet å overleve i en større grad på grunn av god sirkulasjon.

Etter operasjonen:

 

Man skal ligge og hvile i ca. 1 time etter avsluttet inngrep. Det er lurt å ligge på ryggen med hodet litt høyere, og unngå fremoverbøyninger og tunge løft.

Alle får hevelse i og rundt operasjonsstedet. Hevelsen er mest uttalt dagen etter operasjonen. Denne bedrer seg raskt i løpet av 3-4 dager og forsvinner gradvis i løpet av 3-6 uker. Noen får blåmerker. Disse forsvinner i løpet av 10-14 dager.

Komplikasjoner:

 

Etterblødning forekommer, men svært sjeldent, og retter seg vanligvis etter litt lengre avkjøling uten ytterligere inngrep. Infeksjon kan forekomme, men er svære sjelden.

bottom of page