top of page

RYNKE- OG SVETTEBEHANDLING

På 90-tallet kom muskelavslappende injeksjonsbehandlinger inn i estetisk medisin for håndtering av synlige rynker og linjer. I dag brukes denne typen midler også for behandling mot svette. 

Ved vår klinikk utføres injeksjonsbehandlinger kun av våre leger, fordi denne typen behandlinger krever inngående kunnskaper om ansiktets og kroppens anatomi.

N.B: Nervegiften som er beskrevet i denne artikkelen er beskyttet under et varemerkenavn som vi har avstått fra å bruke her. Etter reglene i legemiddelforskriften § 13-5 (se ekstern lenke), er det ikke tillatt å reklamere for reseptbelagte legemidler til allmennheten.

Dersom du er interessert i å få mer informasjon om denne typen behandlinger og hvilke preparater som brukes i behandlingen av rynker eller mot svette, anbefaler vi at du tar kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

De muskelavslappende midlene som er i bruk for rynkebehandling er laboratorieproduserte midler, som blokkerer impulsene fra de motoriske nervene til de små ansiktsmusklene som forårsaker linjer og rynker. Dette setter musklene ut av aksjon, med det resultatet at rynker og linjer blir flatet ut og forsvinner. De ubehandlede musklene blir ikke påvirket og den normale mimikken opprettholdes.

 

Behandlingen krever inngående kunnskap om ansiktsanatomien og dette er en forutsetning for et bra resultat. Rynker som oppstår på grunn av musklenes anspente tilstand eller ukontrollert og overdreven muskelbruk er best egnet til behandling med muskelavslappende midler. Dette gjelder mest rynker i øverste ansiktsnivå, det vil si rynker mellom øyebrynene og rundt øynene, men også i noe mindre grad rynker i andre deler av ansiktet.

 

Teknikken:

Behandlingen medfører lite ubehag, da den gjennomføres med engangssprøyter med svært tynne spisser. Pasientene beskriver dette oftest som et myggstikk. Avhengig av antall områder som skal behandles, varer behandlingen i snitt 10-15 minutter. De første 3-4 timene etter behandlingen bør man ikke gni eller massere det behandlede området. Man kan gjenoppta sine daglige gjøremål umiddelbart etter behandlingen.

 

Resultatet:

Etter injeksjonen tar det 2-3 dager før middelet begynner å virke, og inntil 7 dager før man får full effekt. Effekten er forbigående og varer i gjennomsnitt i 3-5 måneder. For å vedlikeholde en optimal effekt, bør behandlingen gjentas 2-3 ganger per år. Effekten varer lenger for hver nye behandling, fordi musklene som er satt ut av spill blir svakere med tiden.

Eventuelle bivirkninger og komplikasjoner:

Bivirkninger og komplikasjoner forekommer sjelden. Den vanligste bivirkningen er ømhet eller liten blodutredelse på stikkstedet. En sjelden gang kan funksjonen i nærliggende muskler bli svekket og utløse en asymmetri i mimikken. Dette er forbigående i løpet av noen få uker. I tilfelle at svekkelsen varer lenger, kan det vise seg nødvendig å behandle muskelen på den motsatte siden på samme måte, for å få tilbake symmetrien.

På grunn av dette bør injeksjonene kun brukes av spesialister som har tilstrekkelig kunnskap om anatomiske forhold og kan håndtere bivirkninger.

bottom of page