HALSLØFT
Halsløft er en operasjon som har som mål å gi halsen et yngre utseende. Dette oppnås ved å løfte og omfordele bløtvev (fett og muskler) under huden i halsen, etterfulgt av fjerning av overflødig hud. Valget av operasjonsmetode og snitt avhenger av faktorer som alder, hudkvalitet og graden av hengende vev.
Halsløft kan gjøres separat når overgangen mellom ansiktet og halsen er tydelig. Hvis ikke, må det kombineres med ansiktsløft. Målet er å oppnå et naturlig resultat uten å se kunstig eller operert ut.
Selv om halsløft strammer huden på halsen og reduserer overskuddshud, løser det ikke små rynker eller solskader. Effekten er heller ikke permanent, da huden kan strekkes og vevet kan gradvis henge igjen.
Fett under haken og langs kjevekanten kan fjernes med fettsuging for et bedre resultat, forutsatt at hudkvaliteten er tilfredsstillende.
Klassisk halsløft: Klassisk halsløft innebærer et snitt rundt den nedre delen av øret som ender bak øret mot hårfestet. Huden løftes så frem og nedover, for å fremvise underlaget. Hjelpesnittet på 5-6 cm åpnes under haken for å stramme opp halsmuskelen og fjerne eventuelt fettvev. Deretter fjerner man hudoverskuddet og syr huden sammen. Denne typen halsløft passer best for pasienter som har mye løs hud og synlige vertikale bånd i halsen Lite halsløft: Denne metoden er forbeholdt pasienter som har synlige vertikale bånd på forsiden av halsen med lite eller ingen nedsiging langs kjevekanter og ikke mye løs hud. Tilgangen er gjennom et 5-6 cm langt snitt under halsen. Det er vanlig å legge inn tynne plastrør (dren) med hull i for å fjerne/suge ut blod. Disse fjernes vanligvis dagen etter operasjonen. På slutten av operasjonen lager man en myk og romslig bandasje rundt ansiktet. Forberedelser hjemme: Pasienten kan ikke ha akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Spør din lege om bruk av medisiner før operasjonen dersom du bruker reseptbelagte medisiner. All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser hjem 1-2 timer etter operasjonen. Man må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene. Røyking må opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen. Dette er en viktig forutsetning for å oppnå et best mulig resultat. I tilfelle at man skal opereres ved hjelp av intravenøs tilførsel av smertestillende og beroligende midler (sedasjon), må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når man skal opereres tidlig, f.eks. fra kl. 08, skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost dersom operasjonen har en senere oppstart (frokost før kl. 08 i tilfelle operasjon fra kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav. Etter operasjonen: Den første kvelden/natten er det viktig å sove på ryggen, med hodet liggende høyt. Dagen etter operasjonen skifter man bandasjen og fjerner dren. Etter en uke fjernes de utvendige stingene. Potensielle komplikasjoner: Blødninger: Småblødninger er vanlige og gir blåmerker, men det er meget sjelden at en må opereres på nytt på grunn av blødninger. Infeksjoner: Forekommer meget sjeldent da huden i ansiktet er godt sirkulert. Hudnekrose: I sjeldne tilfeller vil huden rundt øret bli dårlig sirkulert. Det kan da medføre at den blir mørk og faller av. I så tilfelle vil man få et sår og et bredt arr. Vanligvis vil dette la seg korrigere etter en stund. Røykere er mer utsatt for dette enn andre. Nerveskade: Forekommer heldigvis meget sjeldent og er meget uvanlig. Dette er i de aller fleste tilfeller forbigående, men i enkelte tilfeller kan den bestå og deler av ansiktsmimikken vil da bli redusert.