top of page

Gynekomasti

Gynekomasti er tilstanden som beskriver store bryster hos menn. Denne tilstanden kan oppstå i puberteten, men behandles sjeldent før voksen alder. Det kan også oppstå som resultat/bivirkning etter bruk av anabole steroider og andre medikamenter, men i enkelte tilfeller finner man ikke en tydelig årsak. Det finnes forskjellige grader av gynekomasti og metoden for kirurgisk behandling er avhengig av graden.

 

Forberedelse:

​​Pasienten må ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Spør din kirurg om bruk av medisiner før operasjonen dersom du er usikker.

​All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at pasienten reiser hjem 1-2 timer etter operasjonen. Pasienten må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene. Røyking må opphøre senest 4 uker før operasjonen, og en bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.

​Operasjonen kan utføres enten i lokalbedøvelse alene, eller i kombinasjon med intravenøs sedasjon. I tilfelle at en skal opereres i intravenøs sedasjon må pasienten være fastende i minst 6 timer før operasjonen. Når en skal opereres tidlig, f.eks. fra kl. 08, skal en være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (i tilfelle operasjon etter kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.

​På operasjonsdagen møter pasienten fastende med passende brystbelte til bruk etter operasjonen.

​​​

Operasjon:

Målsetningen med operasjonen er å få en fin mannlig kontur på brystet. Dette får en ved å fjerne mesteparten av brystvevet og etterlate færrest mulig arr. Det kan noen ganger oppnås med fettsuging, men oftest er plastikkirurgen nødt til å lage et snitt i huden. Lengden av snittet er avhengig av størrelsen på brystet og hudkvaliteten. Hos de fleste holder det med et lite buet snitt i kanten av areola (den brune ringen rundt brystvorten). Det er meget vanlig å kombinere fettsuging med åpen kirurgi med snitt.

Man bruker vanligvis sting som løser seg opp slik at det ikke er noen sting å fjerne. Ved sjeldne anledninger legges det inn et dren (tynt slangerør som skal suge ut blodet fra såret). Dette fjernes vanligvis etter 1-3 dager, avhengig av mengden blod som kommer ut.

 

Etter operasjonen​:

​For å unngå en ansamling av sårvæske eller blod er det nødvendig å bruke et passende brystbelte til kompresjon i 4-6 uker etter operasjonen.


Det er vanlig å foreta en kontroll først 4-5 dager etter operasjonen for å fjerne bandasjen og gi instrukser angående videre behandling. Enderesultatet vurderer man ved kontroll 3-4 måneder etter operasjon.

PRIS GYNEKOMASTI:
bottom of page