top of page

FETTSUGING

Fettsuging er et av de vanligste inngrepene i estetisk plastikkirurgi, og kalles også for liposkulptur.

Dette betyr at man ved å fjerne visse mengder av fettvevet fra hudens underlag, forbedrer konturen i en bestemt del av kroppen.

 

Det er tre mekanismer som får de behandlede kroppsdelene til å se slankere ut:

  • reduksjon av volumet av fettvevet i underlaget;

  • fortetning av bindevevet / arrvevet i underlaget som erstatter det fjernede fettvevet;

  • innstramming av den delen av huden som er direkte avhengig av hudens elastisitet.

 

NB: Fjerning av store mengder av fettvevet kan by på uønskede komplikasjoner og er derfor uegnet som slankemetode.

Forberedelser hjemme:

Du må ikke ha andre akutte sykdommer før du opereres. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse din kirurg om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Spør din lege om bruk av medisiner før operasjonen dersom du er usikker.


All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser hjem 1-2 timer etter operasjonen. Man må ha hjelp til hjemreise og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dager. Røyking bør opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå røyking minst 2 uker etter operasjonen.


I tilfelle at man skal opereres i narkose (intravenøs sedasjon) må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når man skal opereres tidlig, f.eks. fra kl.08, skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (frokost før kl.08.00 i tilfelle operasjon fra kl.12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.
Man må ha med seg passende kompresjonstøy på operasjonsdagen. Uten kompresjonstøy kan man ikke begynne operasjonen.

Operasjonen:Kan utføres i lokalbedøvelse dersom det er snakk om mindre områder, eller i kombinert lokalbedøvelse/ intravenøs sedasjon. I tilfelle at man må behandle områder som ligger på forskjellige sider av kroppen, kan det være nødvendig å endre kroppsleiet i løpet av operasjonen. Dette utføres på en meget omhyggelig måte.
Man fører inn tynne sugerør av stål gjennom små, 3-5 mm brede snitt, underhuden og fjerner fettvevet, oftest i ulike retninger. Stikksårene lukkes på slutten med tynne sting eller tape. Kompresjonstøyet trekkes på på operasjonsbordet.

Etter operasjonen, som utføres dagkirurgisk og tar ca 1.5 - 2 timer, blir man liggende på restitusjonsrommet på klinikken i ca. 1 time før hjemreise. Den som henter pasienten blir i forkant bedt om hente medikamenter på apoteket som skal brukes i etterkant av operasjonen. Man kan dusje 2-3 dager etter operasjonen, men utover det skal kompresjonstøyet brukes kontinuerlig i minst 6-8 uker eller lenger ihht. avtalen med kirurgen.Bivirkninger:Hevelse og blåmerker er vanlig å få, og disse forsvinner i løpet av 2-3 uker.

Det er heller ikke uvanlig med nedsatt følelse samt en nummen følelse i enkelte områder, men disse er som regel forbigående.Potensielle komplikasjoner​:

Det er vanlig at kroppen reagerer på kirurgiske inngrep. Dette gjelder særlig plastisk kirurgi, der formålet med inngrepene er en endring av kroppens form og utseende. Derfor kan det i etterkant av inngrep oppstå komplikasjoner. Vi har forsøkt å beskrive de vanligste under.Tidlige:Blodansamling (hematom) er lett å få da fettsuging  innebærer store sårflater under huden. Det er derfor meget viktig med visse forberedelser (slutte med visse medikamenter (se over), unngå operasjon den andre eller tredje dagen i mensen, ikke drikke alkohol 2-3 dager før operasjonen). Det er meget viktig å bruke kompresjonstøy som avtalt.  • Infeksjon skjer meget sjeldent i vår klinikk og kan oppstå først etter 2-3 dager. Denne forebygges med inngående kirurgisk teknikk samt bruk av medikamenter. Det er vanlig å bestille en ukeskur på apoteket på operasjonsdagen sammen med smertestillende medikamenter. I tilfelle at man etter 2-3 dager skulle få økende smerte, hevelse, rødme og temperatur, skal man ta kontakt med kirurgen eller egen lege/legevakt i tilfelle at kirurgen er utilgjengelig.

  • Vevsundergang (nekrose) kan man få i tilfelle at fettvevet behandles altfor nær huden. Dette kan også skje i forbindelse med blodansamling og/eller infeksjon. Dette er en uheldig komplikasjon som kan føre til stygge arr og ujevnheter i huden med behov for korreksjon av arr på et senere tidspunkt.

Sene:  • Utilfredsstillende form: Målsetningen med behandlingen er alltid at pasienten blir fornøyd. Det er meget viktig å formidle sine egne realistiske ønsker til kirurgen slik at man på forhånd blir enige om forventet resultat. Det er imidlertid vanlig, i ca. 5% av tilfellene, med såkalte ”touch up” eller supplerende prosedyrer. Dette kan dreie seg om supplerende fettsuging, eller fettvevstransplantasjon, avhengig av typen deformitet.Resultatet:​​Man ser rett etter operasjonen et mindre volum og en forbedret kontur, men i løpet av 3-4 dager får man relativt store hevelser som avtar betydelig etter 10-14 dager. I løpet av denne tiden blir kompresjonstøyet noe mindre stramt og mer behagelig å ha på. Sluttresultatet ser man først etter 4-6 måneder.

Kontroll:​​Det utføres vanligvis to kontroller etter operasjonen. Den første etter 6-7 dager og den andre etter 3-4 måneder.

PRIS FETTSUGING:
bottom of page