top of page

ANSIKTSLØFT

Ansiktsløft er en operasjonsmetode som har som mål å gi ansiktet et mer ungdommelig utseende. Dette gjøres ved å løfte og omfordele bløtvevet i underhuden i ansiktet og halsen, og deretter fjerne hudoverskuddet. Ved å fjerne hudoverskuddet hjelper man til med å stramme huden og glatte ut dype rynker i ansiktet. Små rynker eller solskader blir lite forbedret med denne metoden. Et ansiktsløft gir imidlertid ikke et evig resultat. Huden tøyes og bløtdelene i ansiktet kan gradvis sige ned igjen.


Valget av operasjonsmetode og snittføring avhenger av alder, kvaliteten på huden og omfanget av nedsigingen av underhudsvevet.

 

Ansiktsløft kalles rhytidectomi på medisinspråket, mens det på engelsk populært heter "face lift". Ansiktsløft regnes som et av de oftest forekommende kosmetiske inngrepene.

 

​ 

Klassisk ansiktsløft (SMAS)

​​Dette innebærer et snitt som begynner i tinningen, ovenfor øret. Snittet beveger seg deretter foran øret, svinger rundt øreflippen bak øret og ender bak øret i hodebunnen. Huden i ansiktet og halsen løftes frem og nedover, for å fremvise underlaget. Deretter løfter man dette laget og strammer opp og bakover, ved hjelp av oppløsbare sting. Hjelpesnittet på 4-5 cm åpnes under haken for å stramme opp halsmuskelen og fjerne eventuelt fettvev. Deretter fjerner man hudoverskuddet og syr huden sammen i 2 lag. Denne typen ansiktsløft passer best for eldre pasienter som har mye hudoverskudd i ansiktet og halsen.

​ 

MACS ansiktsløft

​​Dette er en nyere metode som innebærer et kort snitt som begynner i tinningen foran hårlinjen, svinger nedover foran øret og ender ved øreflippen, eller rett bak denne. Huden i ansiktet løftes i mindre omfang og underliggende vev strammes oppover ved hjelp av 2 kraftige tråder som flettes i vevet. En tredje, noe tynnere tråd kan brukes for å stramme opp vevet over kinnbeinet. Dette kalles også "utvidet MACS-løft". I dette tilfelle fjerner man en liten hudstripe fra nedre øyelokk. Hudoverskuddet fjernes og huden sys på samme måte som ved et klassisk løft. Det er vanlig å kombinere fettsuging av området under haken/halsen med denne metoden.
Det er vanlig å legge inn tynne plastrør med hull i for å fjerne blod. På slutten av operasjonen lager man en myk og romslig bandasje rundt ansiktet.

​ 

Forberedelser hjemme:


Man må ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen. Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse om da disse kan medføre økt operasjonsrisiko. Oversikt over medikamenter og preparater som ikke må brukes før operasjon finner du her. Spør din lege om dette før operasjonen dersom du er usikker.
All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser hjem 1-2 timer etter operasjonen. Man må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene. Røyking må opphøre 4 uker før operasjonen, og man bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen.
I tilfelle at man skal opereres i narkose (intravenøs sedasjon), må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når man skal opereres tidlig, f.eks. fra kl. 08, skal man være fastende etter midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (frokost før kl. 08 i tilfelle operasjon fra kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.

​ 

Etter operasjonen:


Den første kvelden/natten er det viktig å sove på ryggen, med hodet liggende høyt. Dagen etter operasjonen skifter man bandasjen og fjerner dren. Etter en uke fjernes de utvendige stingene.

Potensielle komplikasjoner:


Blødninger: Småblødninger er vanlige og gir blåmerker, men det er meget sjeldent man må opereres på nytt på grunn av blødninger.

 

Infeksjoner: Forekommer meget sjeldent da huden i ansiktet er godt sirkulert.

Hudnekrose: I sjeldne tilfeller vil huden rundt øret bli dårlig sirkulert. Det kan da medføre at den blir mørk og faller av. I så tilfelle vil man få et sår og et bredt arr. Vanligvis vil dette la seg korrigere etter en stund. Røykere er som tidligere nevnt mer utsatt enn andre.

Nerveskade: Forekommer heldigvis meget sjeldent og er meget uvanlig ved overfladisk løft.  Denne er i de aller fleste tilfellene forbigående, men i enkelte tilfeller kan den være bestående og deler av ansiktsmimikken vil da bli redusert.

PRIS ANSIKTSLØFT:
bottom of page