top of page

Øreplastikk

Målsetningen med operasjonen som kalles øreplastikk er å få mindre avstand mellom ørekanten og hodeskallen og samtidig få en fin og naturlig form på øret.

Når avstanden mellom den ene eller begge ørekantene og hodet er større en 2.5 cm, kalles dette vanligvis for utstående ører. Dette er som regel en medfødt tilstand og oppstår på grunn av utilstrekkelig utvikling av en del av ørebrusken og/eller en altfor kraftig utforming av en annen del av ørebrusken. Enkelte kan oppleve det som kosmetisk skjemmende. Korreksjon av utstående ører på barn er en del av tilbudet i det offentlige helsesystemet.

 

Ved Porsgrunn Plastikkirurgi har vi et tilbud for voksne for korreksjon av utstående ører med såkalt øreplastikk.

Forberedelser hjemme:
 
Pasienten kan ikke ha andre akutte sykdommer før operasjonen.
 
Diverse kroniske sykdommer er det nødvendig å opplyse kirurgen om da disse kan medføre en økt operasjonsrisiko.
 
Spør din lege om bruk av medisiner før operasjonen dersom du er usikker.
 
All kirurgi utføres ved vår klinikk på dagbasis, som betyr at man reiser hjem 1-2 timer etter operasjonen. Pasienten må ha hjelp til hjemreisen og ha en person tilgjengelig døgnet rundt de første par dagene. Røyking bør opphøre 4 uker før operasjonen, og en bør avstå fra røyking minst 2 uker etter operasjonen. Inntak av alkohol bør unngås dagen før operasjonen.
 
Operasjonen kan utføres i lokal bedøvelse, men de fleste velger en intravenøs sedasjon. I tilfelle at en skal opereres i intravenøs sedasjon må man være fastende i minst 4 timer før operasjonen. Når pasienten skal opereres tidlig, f.eks. fra kl. 08, skal en være fastende fra midnatt. Det er imidlertid tilrådelig å spise en lett frokost ved en senere oppstart (frokost før kl. 08.00 i tilfelle operasjon fra kl. 12), slik at blodsukkerverdien ikke blir for lav.

 

Operasjonen:

Det er vanlig med tilgang på baksiden av øret og ender med et ikke synlig arr. Noen ganger reduserer plastikkirurgen størrelsen på ørebrusken med et skjult snitt på forsiden av øret. Teknikken tilpasses til hver enkelt og bestemmes på forhånd ved undersøkelsen.
Operasjonen tar 1 ½-2 timer og ender med tilpasning av en pannebandasje. 

Etter operasjonen:
 
Man skal ligge og hvile i ca. 1 time etter avsluttet inngrep. Pannebandasjen som skal hindre blødning og beskytte ørene. Denne skal fjernes ved en kontroll på klinikken en uke etter operasjonen. I tilfelle at bandasjen løsner og glir ned en av de første dagene etter operasjon, er det viktig å ta kontakt med klinikken for å få laget en ny. Et pannebånd kan brukes innen man får laget en ny bandasje.

 

 

Komplikasjoner:
 
Etterblødninger kan forekomme i tilfelle at bandasjen løsner, men er svært sjeldne. Infeksjon kan forekomme, men er også svært sjeldent. Noen mennesker får styggere arr enn vanlig. Dette er imidlertid uhyre sjeldent på bak- eller forsiden av siden av ørene. Alle får hevelse og rødhet på utsiden av ørene. Hevelsen trekker seg raskt tilbake i løpet av to uker, men kan i enkelte tilfeller bli liggende i opptil 3 måneder. Kirurgen vurderer derfor sluttresultatet ved en kontroll etter denne perioden.
 

PRIS ØREPLASTIKK:
bottom of page